Je bent hier : Home Welke houtsoorten worden gebruikt voor mijn schutting?

Welke houtsoorten worden gebruikt voor mijn schutting?

De meeste mensen kiezen voor een houten schutting in de tuin. Een houten schutting ziet er fraai uit en geeft een warme uitstraling. Maar wist je dat er vele verschillende soorten hout worden gebruikt bij het plaatsen van schuttingen? Houtsoorten verschillen in kleur en in sterkte, waardoor het belangrijk is dat je de juiste keuze maakt. Schutting ENZO helpt je graag met professioneel advies, zodat jij voor de beste houten schutting kiest. Op deze pagina lees je de verschillende mogelijkheden en wat de verschillen zijn tussen de houtsoorten voor schuttingen.

Grenen schutting

De kans is groot dat jouw huidige houten schutting van grenen is. Grenen hout is afkomstig uit Scandinavië. Vanwege de lage temperaturen daar, groeit het hout langzaam wat de sterkte ten goede komt. Grenen hout heeft een lichte kleur met vaak een groot aantal kwasten en een grove tekening. Dit geeft jouw houten schutting een natuurlijke uitstraling. Grenen hout wordt standaard geïmpregneerd, om het goed geschikt te maken voor de buitenlucht. Fijn voor de portemonnee is dat deze houtsoort de goedkoopste optie is voor een houten schutting.

Vuren schutting

Grenen hout of vuren hout verschilt niet zoveel van elkaar. De kwaliteit is nagenoeg gelijk. Ook deze houtsoort komt uit Scandinavië en heeft een mooie, lichte kleur. Vuren hout is afkomstig van de Picea abies, een naaldboom. Het hout heeft minder grove nerven. Wanneer je een grenen schutting te grof vindt qua patroon, is vurenhout een goed alternatief. Wel is het goed om te bedenken dat een vuren schutting duurder is. Dit komt omdat vurenhout minder geproduceerd wordt, wat het aanbod kleiner maakt.

Douglas schutting

De douglasspar is waarschijnlijk de naaldboom die het meest bekend is in de wereld. Het hout van deze boom is qua hardheid goed te vergelijken met grenen of vuren. Wel is er een belangrijk verschil. Douglashout heeft veel hars in zich. Hierdoor beschermt het hout zichzelf tegen houtrot en hoeft het niet geïmpregneerd te worden. Minder belastend voor het milieu dus. Daarnaast wordt douglashout ook gewoon geproduceerd in Nederland, waardoor er vrijwel geen vervuilend transport hoeft plaats te vinden. Een derde argument om voor een douglas schutting te kiezen, is de kleur. De kern van de douglasspar is geelrood, waardoor dit hout een warmere uitstraling heeft dan grenen en vuren.

Azobé schutting

Wil je een houten schutting laten plaatsen die echt anders is dan de rest? Ga dan voor een Azobé schutting. Deze houtsoort is sterker dan zowel grenen, vuren als douglas. Het hardhout is niet alleen sterker, maar staat ook stabieler. Een groot voordeel van Azobé is dat het een lange levensduur heeft. En dat zonder enige vorm van behandeling. De kleur van Azobé hardhout is roodbruin. Donkerder en onderscheidender dan andere naaldhoutsoorten. Natuurlijk verkleurt ook dit hout door de weersinvloeden, maar vanwege de oorspronkelijke kleur zal deze houten schutting altijd donkerder blijven dan grenen, vuren of douglas.

Wanneer je voor een houten schutting kiest, heb je de keuze uit verschillende houtsoorten. Wat zijn de verschillen tussen de soorten hout voor jouw schutting?